Forgalmi vizsga

Forgalmi vizsga

Elindulás előtti teendők

 

1. Ellenőrzési feladatok

1.1 Követelmény

1.1.1 A vizsgázó a forgalomba való indulás előtt végezze el a kötelezően előírt ellenőrzéseket (rendszámtábla, gumiabroncsok, kormányberendezés, világító- és fényjelző berendezések, fékberendezések, fékhatás ellenőrzése a jármű elindításával és megállításával is).
1.1.2 A vizsgázó helyezkedjen el megfelelően a gépkocsiban, állítsa be az ülést és a visszapillantó tükröket, kapcsolja be a biztonsági övet.
1.1.3 Hibavonalat kell adni, ha a vizsgázó a kötelezően előírt ellenőrzéseket egyszeri figyelmeztetéssel, de önállóan el tudta végezni.

 

2. Napi egyszeri elindulás előtti ellenőrzési feladatok – kötelező végrehajtani!

 

2.1 Világító- és fényjelző berendezések ellenőrzése: Az ellenőrzéshez gyújtást kell kapcsolni!

világítás
2.1.1 Helyzetjelző: irányjelző-kapcsoló végét a műszerfal felé kell elfordítani.
2.1.2 A gépkocsi elején két gyenge fehér fény, hátul két piros fény és a rendszámtábla megvilágítása.
2.1.3 Tompított fényszóró. Irányjelző-kapcsoló végét a műszerfal felé kell ismét elfordítani. Csak a gépkocsi elején ellenőrizendő. Műszerfalon látható egy zöld ellenőrző lámpa.
2.1.4 Távolsági fényszóró: irányjelző kapcsolóját kell a kormány felé húzni. Ekkor a műszerfalon látható a kék színű visszajelző. Ugyanígy lehet visszakapcsolni a tompított fényszóróra. Csak a gépkocsi elején ellenőrizendő. Ezzel a kapcsolóval működik a fénykürt is /csak rövid ideig kell húzni a kormány felé/.
2.1.5 Ködlámpa: csak valamelyik fényszóróval együtt használható. Ezen az autón csak hátul van felszerelve. Bekapcsolni az irányjelző kapcsolóján lehet.
2.1.6 Irányjelző: visszajelzőjének villogása, kattogása percenként 60-120-ig megfelelő. Ettől eltérő ütemszám, vagy folyamatosan világító ellenőrző lámpa hibát jelent. Mind a két oldalon kell ellenőrizni.
2.1.7 Tolató (hátrameneti) lámpa: hátrameneti sebesség kapcsolása után ellenőrizhető hátul (fehér fényű).
2.1.8 Féklámpa: ellenőrzése a fékpedálra lépéssel történik. Az ellenőrzéshez segítséget kell igénybe venni. Ez lehet egy társ vagy egy kirakat üvege is.

 

2.2 Gumiabroncsok ellenőrzése


Naponta szemrevételezéssel kell ellenőrizni a gumik állapotát.
2.2.1 Ne legyenek laposak (műszerrel benzinkutaknál ellenőrizhetőek /hetente egyszer/, feltölthetőségük adatai a vezető ajtajánál, vagy a kezelési útmutatóban találhatók),
2.2.2 Nem lehetnek sérültek, pl. repedezések, kidudorodások az oldalfalon, futófelületen,
2.2.3 Kopottságuk: a mintázat nagysága a teljes futófelületen 1, 6 mm-nél nagyobb legyen. Ez ellenőrizhető a gumi mintázatában található kopásjelző segítségével,
2.2.4 Az összes gumi radiál legyen („R” betű a gumiabroncson), de tengelyenként lehetnek eltérő mintázatúak.
2.2.5 A rendszámtáblák és az érvényesítő matricák a helyükön vannak és olvashatók.

 

2.3 Fékberendezések ellenőrzése


2.3.1 Üzemi (láb) fék ellenőrzése a fékpedál benyomásával történik. A teljes pedálút egyharmadáig kell megszilárdulnia, és a pedál ellenállása néhány másodpercnyi nyomás után is szilárd legyen (tovább ne lehessen benyomni).
2.3.2 Ha a motor beindítása után a fék lesüllyed, akkor a fékszervó is jó.
2.3.3 Kéziféket úgy lehet ellenőrizni, hogy a kézifék karját a gomb benyomása nélkül kell felhúzni. Amennyiben a hallható kattanások száma 3 és 6 között van, akkor megállapítható, hogy a fékrendszer alkalmas a közlekedésre.

 

2.4 Kormányberendezés ellenőrzése

A holtjátékot ellenőrizni a kormány lassú balra ill. jobbra mozdításával kell. A kerekek elmozdulásakor mért holtjáték a kormánykerék kerületén mérve 0-2 cm között legyen. Ezután erőteljesebb mozgatással kell megállapítani, hogy a kormánymű nem akad, ill. nem ad rendellenes hangot.

 

2.5 Nem kell vizsgán ellenőrizni, de használni igen,ha…

 

Ablaktörlő és mosó működése

…ha esne a vizsgádon az eső

első ablaktörlés
A kormány jobb oldalán található kart az alaphelyzettől kiindulva egyszer felfele kapcsolva szakaszos, még egyszer folyamatos, még egyszer gyors működésű a törlő. Mosás: első ablakra a kormánykerék felé húzva a kart spriccelhető folyadék.

A hátsó ablakot csak szakaszosan lehet törölni. A kar végét kell előre forgatni.
hátsó ablaktörlés

 

Szellőző- fűtőberendezés használata

…ha párásodna az ablakod, ha fáznál, ha meleged lenne

A műszerfalon, közepén található a három szabályzó gomb.
fűtés
1. A jobb oldali a hűtés, fűtés kapcsolója.
2. A középső a négyfokozatú ventilátor kapcsolója (csak gyújtás után működik).
3. A bal oldali a levegő irányát szabályozza.
4. Külső levegő beáramlásának elzárása
5. Légkondicionáló
6. A hátsó ablak fűtését bekapcsolni egy újabb gombbal lehet.

 

Motorolaj, töltés, hűtés ellenőrzése a műszerfal segítségével

…hogy ne kerüljön sokba a javítás

Műszerfalon ellenőrizhető.
Indító kulcsot gyújtás helyzetbe forgatva a műszerfalon ellenőrizhető a hűtés. Az üzemi hőfok 80-95 fok között van. A motor elindítása után el kell aludnia a műszerfalon található töltés ill. olajszint hiányára figyelmeztető piros lámpáknak. Ezek az ellenőrző lámpák menet közbeni visszajelzései (világítanak) a rendszer hibáját jelentik. Fontos, hogy ilyen esetekben álljunk meg és állítsuk le a gépkocsi motorját.

Töltés nélkül azonban üzemeltethető a jármű, amíg az akkumulátor bírja. Vigyázat! Az ékszíj szakadása esetén lehet, hogy hamar túlmelegszik a motor!
Olajnyomás nélkül nem szabad tovább működtetni a motort; ebben az esetben érdemes ellenőrizni az olajszintet!

 

TANFOLYAM INDUL:

Sajnos jelenleg nem tudjuk megtartani a tantermi tanfolyamokat. A jelentkezőkkel egyeztetünk, akik már jelezték részvételi szándékukat. Ha kérdésed van, kérjük, keress bennünket telefonon vagy e-mailben! Nyitva tartásunk: hétfő és csütörtöki napokon 10-16 óráig